Önkéntesképzés

Az ÁGOTA Alapítvány önkénteseinek képzésérőlMotiváció, a képzés szükségessége:

A program ötlete egyidős az alapítvány tevékenységével. Többéves múltra tekintenek vissza képzéseink. A szükségességet pedig az alapozza meg hogy az általunk támogatott, állami gondoskodásban élő gyermekek nagymértékben sérültek eddigi életük során, többszörösen hátrányos helyzetűek, sokan közülük személyiség – és identitászavarral küzdenek. Képzéseinkkel hatékony segítséget és eszközt kínálunk önkénteseinknek. A vezető pozíciót betöltő önkéntesek képzése, a demokratikus értékekre nevelés széles eszköztára, a konfliktuskezelés fortélyainak elsajátíttatása, valamint a saját mintaadás és a prevenció fontosságának hangsúlyozása az egészséges életmód tekintetében- a megfelelő módon interpretálva teszi lehetővé a sikeres, konstruktív munkavégzést a hátrányos helyzetű gyermekekkel.

Csak specifikus, adekvát szakmai felkészültséggel és megfelelő fokú empátiával rendelkező önkéntes juthat a feladathoz, ami az állami gondoskodásban élő gyermekekkel és fiatalokkal való foglalatoskodást jelenti.

A projekt szervezőit a tudatosság és felelősségteljesség motiválja a program megvalósítására. Munkatársaink képzését azért tartjuk fontosnak, mert az állami gondoskodásban élőkkel való foglalkozás megkívánja, hogy ne csak szeressük, hanem okosan is szeressük a gyerekeket és fiatalokat. A képzésen megszerezhető tudás felkészíti munkatársainkat az állami gondoskodásban élő fiatalokkal való munkára, annak speciális jellemzőire, buktatóira. Alapítványunk hangsúlyt fektet arra, hogy gyermekkel csak szakszerűen felkészített fiatal kerüljön kapcsolatba, aki tisztában van saját –gyermek életében betöltött- közvetítő szerepével és kellőképp felkészült legyen az esetlegesen felmerülő problémákkal szemben.

Gyakorlati képzésünk programjai alapvetően úgy épülnek fel, hogy önkéntesek előképzettségük segítségével képesek legyenek arra, hogy összehangolják az ép és fogyatékos gyerekek együttlétét, minden egyes programban.

A programban részt vevő önkéntesek körébe bárki jelentkezhet. Azonban ahhoz, hogy valaki a gyermekek mellett felelős feladatot kapjon, részt kell vennie minimum kettő munkatársképzésünkön. E képzésen a gyerekekkel folytatott munka alapelveiről, a speciálisan előforduló nehézségekről, a vezető pozíciót betöltő önkéntesek szerepeiről és feladatairól, a demokratikus értékekre nevelés eszközeiről, a konfliktuskezelés módjairól, valamint a saját mintaadás és a prevenció fontosságáról van szó. Képzésünk általában ingyenes vagy jelképes részvételi díjért hozzáférhető.

A program szervezőit motiválja a tény is, mely szerint azon karitatív segítőink száma, akik általunk támogatott állami gondoskodásban felnőtt fiatalok, vagy Játszóházunk veszélyeztetett fiataljai közül kerültek ki és csatlakoztak hozzánk az összes munkatárs létszámnak közel egyharmada (30 %). A képzésen résztvevőket szociális érzékenységük, emocionális aktivitásuk és segíteni akarásuk motiválja a részvételre. Képzéseink célcsoportja

A célcsoport előzetes tapasztalatok és érdeklődés szempontjából három alcsoportra osztható:

1. 18-24 éves korú fiatal segítők (Kortárssegítők és autentikus segítők)

Többségük állami gondoskodásban felnőtt vagy családban élő veszélyeztetett fiatal, akik a velük való személyes törődés nyomán döntöttek úgy, hogy segítő munkát szeretnének végezni hasonló sorsú társai körében. Ezek a fiatalok már aktív karitatív munkát fejtenek ki alapítványunknál, azonban szakmai fejlődésükhöz elengedhetetlenül fontosak az új, friss információk, viszonylagos tapasztalatlanságuk és nem kevésbé személyes érintettségük miatt.

Előképzettségüket élettapasztalatuk, valamint nyári és évközi munkában szerzett munkatapasztalatuk jelenti. Legtöbben egy-két éve kezdték meg segítői tevékenységüket hasonló sorsú társaik között. Zömmel középfokú oktatásban tanulnak (sok közöttük a túlkoros diák), azonban nagyon sokan igen tehetségesek az ifjúságsegítő munka terén. 2. 18-30 év közötti fiatal önkéntesek (Régi önkéntesek)

Alapítványunknál hosszabb-rövidebb ideje karitatív szolgálatot teljesítő önkéntesek, akik vagy évközi munkánkban vagy nyári táboraink során kerültek kapcsolatba az általunk támogatott fiatalokkal. Többségük felsőoktatásban végzett vagy tanuló fiatal, és egyre többen vannak köztük hivatásos pedagógusok. Sokak éppen a karitatív munka során megélt élményeik hatására választottak (új) pályát vagy tanultak tovább a segítő foglalkozások vonalán. Ezért előképzettségüket főként a főiskolákon és egyetemeken szerezték, azonban jelentős hányaduk részt vett korábbi munkatársképzéseinken is. Gyakorlati tudásuk mindennapi munkájuk illetve az alapítványunknál végzett önkéntes munka tapasztalataiból épül fel. Továbbképzésük a folyamatos, hozzáértéssel és megfelelő tájékozottsággal végzett önkéntes munka egyik záloga. 3. Kezdő önkéntesek

Azok a résztvevők tartoznak ide, akik mindeddig nem végeznek karitatív munkát, de szeretnének közelebbről megismerkedni vele. E képzéssorozat jelentheti majd számukra az önkéntes munkával való első találkozást, és egyben a felkészülést a rájuk váró kihívásokra. Ők mindeddig nem köteleződtek el e hivatásnak, azonban lelkes utánpótlásnak ígérkeznek. Képzettségük, korcsoportjuk és érdeklődésük nagyon sokszínű. Specifikumok:

- Állami gondoskodásban élő gyermekek és fiatalokkal való foglalkozás segítői attitűdjének kialakítása

- Paralel képzés önkénteseink előzetes ismeretanyagára alapozva (régi önkéntesek, új önkéntesek, kortárssegítők és autentikus segítők)

- Adekvát ismeretanyag átadása

- Elméleti és gyakorlati blokkok alkalmazása

- Kommunikációs blokkok

- Önkéntes lehetőségek ismertetése

- Vezetőképzések

- Nem szükséges speciális végzettség a képzéseinken való részvételhez. (Önkéntesink között hentes, kőműves, ápolónő, autószerelő, pszichológus, pedagógus, szociális munkás, gyógypedagógia szakos hallgatók, édesanyák is találhatók)

- Képzést vezető szakembereink legalább 7- 8 éve foglalkoznak állami gondoskodásban élő, családból kiemelt gyerekekkel és fiatalokkal. Fontosnak tartjuk, hogy a civil szférában tevékenykedő önkéntesek megfelelő tudással rendelkezzenek az általuk ellátandó munkához. Tevékenységünk a magyar gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenység kiegészítő komponense, munkánkat a gyermekotthonok és gyermekvédelmi intézmények dolgozóival karöltve végezzük. Mivel a gyermekotthonokban általában szakirányú végzettséggel bíró nevelők dolgoznak, elengedhetetlen, hogy a hozzánk csatlakozó önkéntesek is rendelkezzenek az állami gondoskodásban élő, illetve a veszélyeztetett fiatalok neveléséhez szükséges alapvető, mégis területspecifikus ismeretekkel. A programban törekszünk a hiteles, és jól használható információk átadására, a kapott tudás gyakorlati alkalmazására. Szeretnénk, ha ez által fejlődne az önkénteseink szakmai tudatossága, javulna hozzáértésük, és így javulna a civil, önkéntes tevékenység színvonala és megbecsültsége is. Szeretnénk, ha a meglévő önkéntes csapat hatékonysága és önállósága is fejlődne. A megvalósítandó munkamódszerek:

A program elméleti és gyakorlati módszerek ötvözete, melynek segítségével a megszerzett elméleti tudást gyakorlati és saját tapasztalaton alapuló élményekkel kapcsoljuk össze a szerzett információk elmélyítése és megszilárdítása céljából. Emellett aktívan építünk a közösség megtartó erejére is. Elméleti és gyakorlati komponensek:

- Demonstráció

- Közösségformáló játékok

- Kötetlen beszélgetés munkacsoportokban

-Irányított beszélgetés munkacsoportokban

- Tapasztalatcsere, érzelemmegosztás

- Kommunikációs gyakorlatok

- Csoportos önismereti gyakorlat

- Csoportépítési gyakorlatok

- Előadások

- Interjú állami gondoskodásban felnövekedett munkatársainkkal

- Témafeldolgozó beszélgetések kiscsoportban

- Helyzetgyakorlatok, problémamegoldó körök

- Konfliktuskezelő gyakorlatok

- "Esetmegbeszélések" az eddig szervezett táborok tapasztalatai alapján

- Szakemberek által vezetett szakmai gyakorlat valós ("éles") helyzetekben- szupervizorok Rendszeresen alkalmazott blokkok (többek között):

- ÁGOTA Alapítvány általános bemutatása

- Speciális nehézségek I. Hiperaktivitás, értelmi akadályozottság

- Speciális nehézségek II. Agresszió, színlelt közöny, kötődési zavarok

- Verbális és nonverbális kommunikáció

- A pozitív kommunikáció és a pozitív feedback nevelési hatása

- A demokratikus értékekre nevelés eszközei a kommunikációban

- Az állami gondoskodásban élő fiatalok sajátos személyiségjellemzői

- Konfliktuskezelés I (Gyermekek között fellépő erőszak megelőzése; konfliktushelyzet kialakulásának motivációja, lehetséges elkerülése)

- Konfliktuskezelés II. (A problémák békés megoldási módjainak megismertetése, elsajátítása)

- A "szindrómás" segítő

- Kompetenciahatárok

- Beilleszkedési nehézségek, empátia és bizalom kialakítása

- Kommunikációs csapdák

- A csoportkezelés mesterfogásai, tömegkezelés, csoportépítés

- Vezetési stílusok (Lewini kategorizáció)

- Önkéntescsoportok vezetésének sajátosságai

- Miben segíthetek? -Alternatívák a segítői szerepben

- Alkalmazható játékok megtapasztaltatása Önkéntesnek jelentkezni a Közösségvezetői Körön keresztül lehet: Balog Mária

Tel: 06-30/557-4508

Email: bm@agotaalapitvany.hu

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

/media/uploads/images/post_upload/GOTA_25_20.jpg
Kaput nyitottunk a következő 25 évre
/media/uploads/images/post_upload/onkentes5_0.jpg
Nagyon sok időt szánunk a novemberi önkéntes felkészítésre